GITAAR MET NOTENSCHRIFT

Inhoud

In deze cursus ligt de focus op het leren gitaar spelen met het notenschrift. In een ongedwongen sfeer leer tegelijk gitaar spelen en noten lezen. Ook leer je samenspelen: muziek maken in groep is leuk en motiverend. De cursus staat open voor iedereen, die met gitaar leren spelen wil beginnen of al begonnen is en ook noten wil leren lezen. De cursus richt zich op het niet-klassieke genre. Deelnemen kun je met elk type gitaar.
 
Moet je eerst noten leren lezen als je gitaar wil leren?
Een kind leert toch ook eerst praten en dan pas lezen? Inderdaad, je moet niet eerst leren noten lezen voordat je een instrument leert spelen. Eerst leren spelen en dan komt de nieuwsgierigheid om noten te lezen meestal vanzelf. Noten kunnen lezen is niet noodzakelijk: je kunt best een goede gitarist worden zonder noten te lezen.
 
Is noten lezen moeilijk?
Nee. Miljoenen mensen kunnen het en niemand heeft het zich beklaagd.
 
Volstaat tabulatuur dan niet?
Het notenschrift is de geschreven taal van muziek. Tabulatuur is geen taal; het is een hulpmiddel om de vingers het juiste vakje en snaar te doen vinden en snel akkoorden, riffs, licks en toonladders aan te leren. Tabulatuur is echter even beperkt als het handig is. Dat je alleen met tabulatuur zou kunnen zien waar op de gitaartoets een noot of akkoord moet gespeeld worden is vaak gehoorde mythe want het notenschrift kan dit zelfs nog nauwkeuriger weergeven.
 
Wat zijn de voordelen van noten te kunnen lezen?
- je krijgt een dieper inzicht hoe nummers zijn opgebouwd
- je krijgt toegang tot oneindig veel bladmuziek (partituren, songbooks ...)
- je kunt ook de partituur van een ander instrument spelen
- je kunt riffs, licks, solo’s en akkoorden makkelijker noteren
- je kunt makkelijker met andere muzikanten praten