De geschiedenis van CDE

Muziekschool CDE ziet in 1998 het levenslicht. Aan de wieg staan Peter Gielen, Bart van Peer, Clara Braem en Linda Dom († 2001). Peter heeft een opleiding aan de Hochschule für Musik und Tanz in Aken en de Jazzstudio in Antwerpen achter de rug en organiseert samen met Bart muziekworkshops in Antwerpen. Linda en Clara, onderwijzeressen met een passie voor muziek, nemen als allereerste deel en zetten mee hun schouders onder het initiatief.

Na de vroege beginperiode, huurt de organisatie een lokaal in een parochiecentrum in Hoboken. Op 16 november 1998 wordt de huurovereenkomst ondertekend en is CDE in feite opgericht.

Het ambitieuze project om laagdrempelige, maar kwaliteitsvolle muziekworkshops aan te bieden wordt voortgezet in Hoboken en breidt gestaag uit.

De vier oprichters vinden niet onmiddellijk een naam voor de organisatie. Het moet een afspiegeling worden van de kwaliteit waarvoor de organisatie staat, maar ook pretentieloos zijn; twee eigenschappen die de organisatie tot op heden hoog in het vaandel voeren. “CDE”, wat de eerste drie noten van de toonladder zijn, wordt als voorlopige werknaam aangenomen. Deze naam wordt in Hoboken en omstreken al snel een begrip en wordt ook de uiteindelijke naam.

In 2002 wordt CDE omgevormd tot vzw. Peter wordt verkozen tot voorzitter. CDE wordt de officiële naam van de school.

In het najaar 2003 wordt de theaterafdeling opgericht. De afdeling omvat een theaterschool en theaterwerkgroep. In 2004 worden twee nieuwe medewerkers voor de afdeling aangetrokken en een jaar later wordt met de cursisten een theatershow op touw gezet.

In 2008 neemt CDE de werking van Muziekatelier Cantecleer uit Mortsel over.

Het gebouw in Hoboken werd uiteindelijk te klein en te beperkt om het groeiende aantal cursisten op een comfortabele manier muziekles aan te bieden. Daarom wordt in februari 2012 het hoofdstuk in Hoboken afgesloten en de muziek- en theaterafdeling in zijn geheel verplaatst naar Edegem.

Scroll naar boven