Gitaar

Basismodule

De basismodule is een algemene instapmodule zonder notenleer.
In deze module zet je de eerste stappen en word je vakkundig in de geheimen van het gitaarspelen ingewijd. Je leert de eerste akkoorden, de basistoonladder, kortom alles wat je nodig hebt om een geslaagde start te maken. Geen onnodige droge theorie, maar doelgerichte, leerzame lessen in een ongedwongen sfeer. De cursus is gericht op eigentijdse muziekstijlen. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig want alles wordt aangeleerd.

Niveau 2 (en verder)

Vanaf dit niveau kun je kiezen tussen een module zonder of met notenleer.
Heb je de eerste module voltooid of heb je de basis van gitaar spelen al een beetje onder de knie? Wil je je verder bekwamen en toeleggen op pop, folk, blues en andere eigentijdse muziekstijlen? Dan zijn deze lessen voor jou bedoeld. In deze cursus worden enkele nieuwe basisakkoorden aangeleerd alsook de bluestoonladder. Ook worden er enkele gitaarriffs aangeleerd en oefen je in het samen spelen met andere gitaristen. Bovendien wordt de leerstof van de eerste module opgefrist en verder uitgediept.

Een greep uit de inhoud:

 • Slaggitaar
 • Inleiding tot fingerstyle gitaar
 • Riffs, melodieën en akkoorden
 • Structuur van een song begrijpen
 • Samenspel en songs aanleren
 • Inleiding tot de blues- en rockgitaar

Gitaar met notenleer

In deze cursus ligt de focus op het leren gitaar spelen met noten, resp. door middel van muzieknotatie. In een ongedwongen sfeer leer je tegelijk gitaar spelen en noten lezen.
Ook oefen je in het samen spelen: muziek maken met meerdere is leuk en motiverend.

De cursus staat open voor iedereen, die gitaar wil leren spelen, of er al mee begonnen is, en ook noten wil leren lezen. De cursus richt zich op het niet-klassieke genre.

Je kunt met elk type gitaar de lessen volgen.

Nee, dat hoeft niet. Eerst leren spelen en dan komt de nieuwsgierigheid om noten te lezen meestal vanzelf. Noten kunnen lezen is niet noodzakelijk: je kunt best een goede gitarist worden zonder noten te kunnen lezen, al zal je weliswaar geconfronteerd worden met enkele beperkingen. Een basiskennis van muziektheorie heb je wel nodig, maar dat is iets anders dan noten lezen.

Neen, miljoenen mensen kunnen het. En niemand heeft het zich ooit beklaagd.

Notenschrift is de geschreven taal van muziek. Tabulatuur is geen taal, maar een hulpmiddel voor gitaristen om de vingers de juiste snaar en vakje te doen vinden: op een balk van zes lijnen die de snaren voorstellen, worden met getallen de vakjes aangeduid die je moet indrukken. Zo je kun snel akkoorden, riffs, licks en toonladders aanleren. Maar tabulatuur is even beperkt als het handig is. Dat je alleen met tabulatuur zou kunnen zien waar op de gitaarhals een noot of akkoord moet gespeeld worden is een mythe, want het notenschrift kan dit zelfs nog nauwkeuriger.

 • je krijgt een beter inzicht hoe nummers zijn opgebouwd
 • je krijgt toegang tot oneindig veel bladmuziek
 • je kunt ook de partituur van een ander instrument spelen
 • je kunt riffs, licks, solo’s en akkoorden makkelijker noteren
 • je kunt makkelijker met andere muzikanten praten

Individuele les

Naast groepscursussen bieden we ook individuele les voor volwassenen en jongeren aan. Deze lessen kunnen desgewenst gecombineerd worden met een groepscursus.

Praktisch

Start eerstvolgende moduleweek van 15 april 2024
Niveaualle niveaus
Leeftijdvolwassenen
Duurtijd jaarinschrijvingN.v.t. (enkel aangeboden in september)
Duurtijd module1 trimester
Lesdagnaar keuze
Lesuurnaar keuze
Modulair groep€ 215
Modulair individueel€ 250

Studenten gitaar aan het woord

Bedankt voor de cursussen. Ik heb ervan genoten en ook veel van bijgeleerd.
Albert N. uit Berchem (gitaar)
✯✯✯✯✯
Ik wil jullie nogmaals bedanken voor de fijne lessen. Ik heb er veel aan gehad en ga me terug inschrijven!
Patrick B. uit Wilrijk (gitaar)
✯✯✯✯✯
Onlangs startte ik met de cursus gitaar. Dit beviel me heel goed. Ik heb de smaak van het gitaar spelen echt te pakken!
Sonia B. uit Aartselaar (gitaar)
✯✯✯✯✯
Ik heb genoten van de gitaar- en zanglessen.
Ine Van den B. uit Edegem (gitaar en popzang)
✯✯✯✯✯
Hierbij wil ik graag een aanbeveling doen aan alle mensen die twijfelen om gitaar te leren spelen en die denken “ik ben te oud”, “ik kan geen noten lezen” of “ik heb totaal geen muziekkennis”. Mensen, niet nadenken gewoon doen! Het is heel aangenaam om dit in muziekatelier CDE te doen; het is laagdrempelig en voor iedereen haalbaar. Ik ben zelf van een niet te jonge leeftijd maar dat kan het plezier van een instrument leren bespelen niet bederven. CDE is een heel toffe school en ze hebben heel goede leraren met vele jaren ervaring. Iedere week kijk ik er naar uit. Voordien heb ik fortuinen uitgegeven aan boeken en privéleraren maar het was saai en had geen resultaat. Tot ik muziekschool CDE leerde kennen. En voor de prijs moet je het niet laten: vele malen goedkoper en veel leuker.
Eddy R. uit Wilrijk (gitaar)
✯✯✯✯✯
Dank je voor de uitstekende lessen net als de toffe sfeer en het enthousiasme.
Roger B. uit Edegem (gitaar)
✯✯✯✯✯
Ik vind de gitaarcursus super leuk!
Nicole V. uit Edegem (gitaar)
✯✯✯✯✯
Ik heb heel veel genoten van mijn eerste stapjes in de gitaarwereld. Vrienden rondom mij waren verwonderd van hetgeen waar ik reeds toe in staat ben. En dat na amper enkele weken. Dit getuigt wel van de grote klasse waarop we les hebben gekregen. Daarvoor mijn oprechte dank. Ik hoop zo snel mogelijk me opnieuw in te schrijven en de boeiende gitaarwereld verder te kunnen ontdekken.
Mireille D. uit Boechout (gitaar)
✯✯✯✯✯
Voor de zomervakantie ben ik gestart met de gitaarcursus en ik vind dit superleuk.
Wendy W. uit Wilrijk (gitaar)
✯✯✯✯✯
Ik heb fijne avonden gekend bij CDE, heb heel veel kunnen leren en tegelijk besef ik meer dan voorheen dat ik o zoveel nog moet leren. Maar wees gerust, mijn gitaar gooi ik niet weg, ik blijf muziek maken, ik heb bij CDE ook vele toffe mensen leren kennen, die ik steevast nog wil ontmoeten, met enkelen zal ik zelfs geregeld nog muziek maken dankzij CDE.
Jos H. uit Hove (gitaar)
✯✯✯✯✯
De gitaaropleiding is een topper!
Lennert G. uit Kontich (gitaar)
✯✯✯✯✯
Gitaar module 1 was fantastisch en schrijf me daarom in voor module 2!
Nadine De R. uit Edegem (gitaar)
✯✯✯✯✯
Ik heb genoten van de gitaarlessen en van het toonmoment. Ik heb op korte tijd al veel geleerd en het was super gezellig!
Isidro A. uit Mortsel (gitaar)
✯✯✯✯✯
Scroll naar boven